Superverspreiders


Stap voor stap versoepelen de maatregelen die het coronavirus tegengaan: de winkels mogen terug de deuren openen, de bedrijven starten opnieuw en we mogen opnieuw contact hebben met vier personen per gezin. Vooral dat laatste vormt het grootste gevaar. Heel wat mensen zien kiezen voor vier personen als te weinig. Ze zien dan ook meer mensen en zeggen: ‘Zo erg is dat toch niet, we zijn allemaal gezond.’. Maar wat als je een superverspreider bent?

Wat is een superverspreider?
Dat is een patiënt die veel meer mensen besmet dan gemiddeld. Zo’n superverspreiders komen bij elke epidemie voor. Een mogelijke theorie is dat ze bij het hoesten of niezen een veel groter aandeel virusdeeltjes verspreiden. In het videofragment legt de man het concreet uit.

Superverspreider Mary Mallon

 
Mary Mallon ook wel bekend als Tiphoid Mary (1869 – 1938) was een Ierse immigrante in de Verenigde Staten. Ze was de eerste bekende symptoomloze drager van buiktyfus. Zelf had ze dus geen symptomen, maar ze besmette wel 51 mensen waarvan er drie stierven. Dit cijfer ligt hoogstwaarschijnlijk nog hoger. Mary werkte als kokkin en vermoedelijk besmette ze anderen door een gebrekkige handhygiëne. Ze werd bekend doordat ze fel ontkende dat ze een rol speelde in de besmettingen en ze weigerde te stoppen als kokkin. De autoriteiten aanvaarden dit niet en lieten haar uiteindelijk arresteren en opsluiten.
(krantenartikel uit 1909 met Typhoid Mary)


Superverspreider coronavirus
Bij de verspreiding van het coronavirus wordt een Britse zakenman aanzien als een superverspreider. Op 20 januari 2020 is hij in Singapore voor een internationaal congres. Daar komt hij met veel mensen in contact waaronder één persoon uit Wuhan, het centrum van de verspreiding van het virus. Na de conferentie vliegt hij rechtstreeks naar een Frans ski-oord om samen met familie en vrienden te genieten van een korte vakantie. Op 28 januari keert de man met een gewone lijnvlucht terug naar Gatwick. Meteen na aankomst gaat hij iets drinken in een plaatselijke pub. Het is pas wanneer de man wordt gecontacteerd door de organisator van de conferentie om te melden dat de persoon uit Wuhan besmet is het met het virus dat de Ierse man aan de alarmbel trekt. Hij laat zich testen en daaruit blijkt dat hij positief is. Het Britse gezondheidsdepartement treedt meteen in actie. Ze contacteren en onderzoeken zo veel mogelijk mensen waarmee de man in contact kwam. Voorlopig worden elf besmette personen gelinkt aan de man.
(kaart Britse man superverspreider)



De cijfers gaan de goede kant op, maar we mogen niet vergeten dat het coronavirus nog steeds aanwezig is. Wees dus allemaal voorzichtig en bescherm jezelf en anderen. Je probeert best fysiek sociaal contact te beperken tot het minimum. Ik weet dat het niet hetzelfde is, maar neem je glas wijn erbij en organiseer eens een e-peritief. Dat zal ongetwijfeld ook veel deugd doen.

Stay safe!
Louise
17/05/2020, Kruisem


Bronnen
Kjaer, C. (2020, 11 maart). Coronavirus – Wat is een superverspreider? Geraadpleegd op 12 mei 2020, van Wibnet
The National . (2020). What is a Coronavirus super spreader? [Videobestand]. Geraadpleegd van YouTube
T, T. (2020, 10 februari). Brit blijkt superverspreider van coronavirus in Europa. Geraadpleegd op 12 mei 2020, van DeMorgen
Wikipedia-bijdragers. (2020, 7 mei). Mary Mallon. Geraadpleegd op 12 mei 2020, van Wikipedia
Verstraete, A. (2020, 11 april). Typhoid Mary: het tragische verhaal van superverspreide Mary Mallon. Geraadpleegd op 12 mei 2020, van VRT
Taaltelefoon . (z.d.). Superverspreider. Geraadpleegd op 12 mei 2020, van Taaltelefoon

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geboortegolf

#Anti-verveel-tip 1: DIY Tassel slinger

#Anti-verveel-tip 4: Back in shape