Corona in België


Begin februari was corona voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Het begon in China, daarna kwam het dichterbij in Italië. Voor we het goed beseften, had het virus ook ons land bereikt. Op enkele dagen had het virus het volledige land en ons leven in zijn greep. Het is nu eind mei en het ‘gewone’ leven begint stilletjes aan opnieuw op gang te komen. Maar wat er is er de voorbij weken eigenlijk allemaal gebeurd?

Cijfers
Op 4 februari werd de eerste besmetting met het coronavirus in ons land bevestigd. Het ging om een persoon die was gerepatrieerd uit Wuhan. Het was pas een kleine maand later dat een tweede besmetting werd vastgesteld. De besmette persoon was een man die terugkeerde naar België uit Frankrijk. Vanaf dat moment, begin maart, verhoogde de waakzaamheid. Maar een dag later werden er nog zes extra personen positief getest op het virus. Deze zes kwamen allemaal terug uit Noord-Italië. Op 2 maart waren en 8 bevestigde besmettingen in ons land. Zoals we allemaal weten is het cijfer daarna alleen maar blijven stijgen. Enkele dagen later op 11 maart is in ons land de eerste persoon gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Kort daarna zijn er nog twee mensen overleden. Helaas zijn er in de weken erna velen overleden. Het was pas op 15 april dat we voor het eerst een lichte daling zagen in het aantal mensen op intensieve zorgen. Met als gevolg dat we enkele dagen daarna konden vaststellen dat de piek van het aantal overlijdens achter ons bleek te liggen. Alle cijfers begonnen te dalen. Gelukkig blijven ook nu de cijfers de goede kant uitgaan.

Nationale Veiligheidsraad
De Nationale Veiligheidsraad bepaald de grote beleidslijnen van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De raad bestaat uit de premier, de vicepremiers en de ministers bevoegd voor Justitie, Landverdediging, Binnen- en Buitenlandse zaken. Er kunnen ook andere personen worden uitgenodigd zoals bij deze crisis de minister van Volksgezondheid. De Nationale Veiligheidsraad is de afgelopen maanden meerdere keren samengekomen en gaf in een persconferentie informatie over de maatregelen die werden genomen. Eén van de maatregelen die we niet snel zullen vergeten was en is ‘Blijf in uw kot!’. Maar er werden nog heel wat andere opgelegd.

(uitspraak van Maggie De Block ‘Blijf in uw kot’)
Vanaf 12 maart werden de lessen op school opgeschort, de winkels moesten sluiten in het weekend, telewerk werd aangeraden en een grote klap voor velen: de horeca moet zijn deuren sluiten. Eén week later werden de maatregelen verstrengd. Alleen essentiële verplaatsingen werden nog toegelaten. Bijeenkomsten en niet-essentiële reizen werden verboden, aan de supermarkten ontstonden lange wachtrijen, omdat er per tien vierkante meter maar één persoon binnen mocht en dat voor slechts 30 minuten. Het was eigenlijk simpel, je moest thuis blijven en zo veel mogelijk fysiek contact vermijden. Deze maatregelen werden op 27 maart met twee weken verlengd en ook na die twee weken werden ze nogmaals met twee weken verlengd. De Nationale Veiligheidsraad maakte duidelijk dat we niet meer in de fase van preventie zaten. Vanaf 15 april mochten de doe-het-zelfwinkels en tuincentra opnieuw open. Dit was de eerste versoepeling die werd doorgevoerd. Op dit moment zitten we volop in de exit-fase. De exit-strategie werd toegelicht op 24 april en kan je nagaan op exit-strategie


Voor heel wat mensen waren de afgelopen weken zwaar. Dit is normaal, maar ons werk loont. De cijfers gaan de goede kant op en de maatregelen worden afgebouwd. Vergeet alstublieft niet dat het virus nog steeds in ons land is en dat er nog altijd mensen aan het vechten zijn voor hun leven. Dus houdt afstand en was je handen.

Samen staan we sterk!
Louise
22/05/2020, Kruisem

Bronnen
Overheid . (z.d.). Laatste nieuws | Coronavirus COVID-19. Geraadpleegd op 20 mei 2020, van info
Overheid . (2018, 28 november). De nationale veiligheidsraad. Geraadpleegd op 20 mei 2020, van VSSE
Overheid . (z.d.). COVID-19: persconferentie – streaming en archieven. Geraadpleegd op 20 mei 2020, van news



Reacties

Populaire posts van deze blog

Geboortegolf

#Anti-verveel-tip 1: DIY Tassel slinger

#Anti-verveel-tip 4: Back in shape