Verpleegkundigen


Elke dag komen er cijfers binnen over het aantal ziekenhuisopnames, overlijdens en het aantal personen die het ziekenhuis mochten verlaten. In de media horen we virologen en dokters aan het woord. Maar niet te vergeten zijn de verpleegkundigen die dag en nacht in contact komen met de patiënten. Niet enkel in ziekenhuizen is dit het geval, maar ook in rusthuizen en in de thuiszorg. Zij staan allemaal samen in de frontlinie om het coronavirus te bestrijden. Maar het beroep verpleegkundige was doorheen de geschiedenis geen evidentie. In wat volgt bekijk ik samen met u de evolutie van het ontstaan van verpleegkundigen.

Voor Christus
Egypte
In de tijd voor Christus merkten we in Egypte een toenemend gebruik van geneesmiddelen. Ook werden de eerste verpleegtechnische handelingen uitgevoerd zoals het geven van darmspoelingen door middel van een runderhoorn waarvan de punt was afgezaagd. In die tijd nam de aandacht voor persoonlijke hygiëne sterk toe.
India
Reeds voor Christus ontstonden in India de eerste gasthuizen in dorpen waar zieke reizigers en dieren werden opgenomen en behandeld. De voornaamste taken van de verplegers waren wassen, masseren, helpen bij het wandelen en pijn bestrijden.
Griekenland en Rome
In Griekenland en Rome was het zo dat enkel mannen in de tempelziekenhuizen werkten. De vrouwen verpleegden thuis de familieleden. Een belangrijk persoon toen was Hippocrates. Hij schreef in zijn boeken uitgebreide instructies voor de verzorging van zieken. Hij werd dan ook de Vader der Geneeskunde genoemd.

Vroegchristelijke periode
Tijdens de vroegchristelijke periode kregen vrouwen steeds meer functies in het openbare leven. De eerste vrouwen die andere personen dan de familieleden verpleegden, waren de wijkverpleegkundigen. Zij gingen thuis de zieken bezoeken om voor hen te zorgen, samen met hen te bidden en Bijbelles te geven. Zorgen voor zieken werd namelijk gezien als één van de zeven werken van barmhartigheid. In 325 ontstond het Eerste Concilie van Nicea. Hierin stond dat iedere stad een plek moest hebben waar armen en zieken terecht konden.

Middeleeuwen
In de vroege middeleeuwen waren het vooral kloosters die dienden als centra voor gezondheidszorg. Het is daarom dat mensen in de volksmond nu nog vaak verpleegkundigen aanspreken als broeders en zusters. In de late middeleeuwen ontstonden de eerste verpleegposten voor de niet-geestelijken en de eerst grote ziekenhuizen in Europa kwamen tot stand. In 1162 kreeg het Concilie van Tours vorm, daarin stond: “de kerk is afkerig van bloed”, met als gevolg dat geestelijken dus geen medische handelingen meer mochten uitvoeren. Het kloostergasthuis werd een gasthuis in de stad. Doorheen de middeleeuwen hebben Lepra en de Pest een belangrijke rol gespeeld bij de verdere ontwikkeling van de gezondheidszorg. 
(ziekenzorg in een middeleeuwse stad)

Renaissance
Tijdens de Renaissance deed de boekdrukkunst zijn opmars. Dit had ook belangrijke gevolgen voor de geneeskunde. Vanaf dan kon men de medische wetenschap verspreiden met boeken in de plaats van  mondeling of met handgeschreven boeken. Ook het humanisme speelde in die tijd een belangrijke rol. Men had steeds meer aandacht voor het individu en dus ook voor zijn/haar medische toestand. Tijdens deze periode was er een grote zorgvraag ten gevolge van de vele oorlogen in Europa.

Donkere tijd
Rond 1700 breekt er een donkere periode aan voor de geneeskunde. De rijke mensen merkten hier weinig van, ze kregen namelijk thuisverpleging. Het waren vooral de zieke, arme mensen die toen in gasthuizen terecht kwamen en daar slecht verzorgd werden. Dit omdat de maatschappij geen geld opzij zette voor verzorging, maar ook door het algemeen gebrek aan hygiëne en een beperkte medische kennis van de verzorgers.

Medische ontdekkingen
In de 19de eeuw werden heel wat belangrijke ontdekkingen gedaan in de medische wetenschappen die een grote invloed hadden op het verpleegkundig handelen. Vanaf dan werd de lichaamstemperatuur gemeten, eerst gevoelsmatig met de hand en later met een thermometer. Het was Florence Nightingale (1820-1910) die in 1875 zorgde voor de erkenning van verpleging als volwaardig beroep voor beschaafde vrouwen. Als gevolg daarvan ontstonden in die tijd de eerste opleidingen. Na 1900 kwam er een grote vraag aan verpleegkundigen door de opkomst van de ziekenhuizen. Eigenlijk is het pas sinds 1966 dat men spreekt van verpleegkundigen in de plaats van verpleegsters. Ook in die tijd nam het aantal mannelijke verpleegkundigen sterk toe. In de latere jaren ontstonden diverse verenigingen om de belangen van verpleegkundigen te verbeteren.

(Florence Nightingale)


We kunnen dus besluiten dat de goede gezondheidszorg die we vandaag hebben het gevolg is van een lange evolutie. De medische zorg was zeker niet altijd wat het had moeten zijn maar anno 2020 weten de verpleegkundigen maar al te goed waarmee ze bezig zijn. Om er voor te zorgen dat zij hun werk goed kunnen uitvoeren, is het voornaamste wat wij moeten doen: thuisblijven. Zo komen de ziekenhuizen niet overvol te liggen en hebben de verpleegkundigen de tijd en materialen om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Dus ja, in uw kot blijven is echt wel belangrijk. 

Stay safe!
Louise
25/04/2020, Kruisem

Bronnen
Van Schagen , N. (z.d.). De geschiedenis :: Verpleegkunde wat houdt dat in? Geraadpleegd op 23 april 2020, van Verpleegkunde
Geschiedenis . (2017, 18 mei). Ziekenzorg in een middeleeuwse stad | G/Geschiedenis. Geraadpleegd op 24 april 2020, van Geschiedenis
Wikipedia-bijdragers. (2019, 16 december). Geschiedenis van de verpleegkunde. Geraadpleegd op 23 april 2020, van Wikipedia
Mens en Gezondheid . (2016, 23 maart). Geschiedenis van de verpleegkunde. Geraadpleegd op 23 april 2020, van Mens en Gezondheid
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Welkom

Prikkeldraad versus haag

Quarantaine