Het koningshuis in tijden van corona

Gisteren 15 april was het in ons Belgisch koningshuis feest. Onze huidige koning Filip was jarig. Hij werd 60 jaar. De koning had 100 personen uitgenodigd die net als hem geboren waren op 15 april 1960. Samen met hen wou hij zijn verjaardag vieren, net zoals prinses Elisabeth gedaan heeft voor haar 18de verjaardag. Jammer genoeg is ook dat evenement door de coronacrisis niet kunnen doorgaan. Maar wat doet onze koning op dit moment dan? Hoe helpt hij om het gevecht tegen covid-19 te winnen?

Wie is koning Filip?
Koning Filip is sinds 21 juli 2013 de zevende koning der Belgen. Hij is de oudste zoon van koning Albert II en koningin Paola. Sinds 1999 is koning Filip getrouwd met jonkvrouw Mathilde. Samen hebben de koning en koningin 4 kinderen. Hun oudste dochter Elisabeth is als eerstgeborene de eerste in lijn voor de opvolging op de troon van België.

De agenda van de koning in tijden van corona
De agenda van de koning wordt in tijden van corona beperkt tot het hoognodige. Zo heeft de koning sinds 30 maart al drie maal telefonisch overlegd met eerste minister Sophie Wilmès ter vervanging van de wekelijkse vergadering. Sinds 30 maart heeft de koning nog maar één keer het Kasteel van Laken verlaten. Dit ter gelegenheid van een bezoek aan het UZ Brussel in Jette. De koning bezocht er de bijkomende COVID-units om de opvang van corona patiënten te verhogen. Hij ontmoette de zorgverleners en bezocht ook Villa Samson, die in staat voor de psychologische ondersteuning van de medewerkers van het UZ Brussel. Ten slotte bracht hij een bezoek aan het tijdelijke naaiatelier waar mondmaskers en schorten voor het personeel gemaakt worden. 
(koning Filip op bezoek in het UZ Brussel in Jette)
De koning tegen corona
Op 16 maart kwamen er in België 300 000 mondmasker toe. Later volgden er nog 200 000. Deze mondmaskers werden geschonken door de Alibaba Foundation. De schenking kwam tot stand dankzij de tussenkomst van koning Filip. Ook op die dag hield hij een toespraak naar aanleiding van de corona-crisis. In de toespraak betuigt hij zijn medeleven onder andere aan zorgverleners, zieken en ouderen. Ook roept hij in zijn toespraak op om ons allen aan de regels te houden. Niet enkel koning Filip maar ook zijn vrouw en kinderen proberen een steentje bij te dragen. Op 21 maart bakten de kinderen wafels voor de bewoners en het zorgpersoneel van twee rusthuizen. Koningin Mathilde hield een voorleesmoment om jongeren aan te moedigen om meer te lezen in deze moeilijke tijden. Dit deed ze met een videoboodschap die te zien is op de sociale media van het koningshuis.

Besluit van deze blog: de koning en zijn gezin blijven zo veel mogelijk in hun kot maar proberen toch op verschillende manieren bij te dragen. Graag sluit ik deze blog af met de toespraak van koning Filip. 





Stay safe!
Louise
16 april, Kruisem


Bronnen
BeMonarchie . (z.d.). Belgische Monarchie Monarchie belge Belgian Monarchy. Geraadpleegd op 16 april 2020, van Facebook
De Belgische Monarchie . (z.d.). De Belgische Monarchie. Geraadpleegd op 16 april 2020, van MonarchieBe
Wydooghe , B. (z.d.). Evoluties in het welzijns- en veiligheidsdenken . Geraadpleegd op 28 maart 2020, van wikipedia
Knack. (2020, 16 maart). Alibaba Foundation schenkt 500.000 mondmaskers dankzij tussenkomst koning Filip. Geraadpleegd op 16 april 2020, van Knack
The Belgian Monarchy. (2020). Toespraak naar aanleiding van de Corona-crisis [Videobestand]. Geraadpleegd van YouTube

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geboortegolf

#Anti-verveel-tip 1: DIY Tassel slinger

#Anti-verveel-tip 4: Back in shape