Epidemieën


Momenteel heeft COVID-19 ons leven nog steeds in de greep, maar het is niet de eerste keer dat er een ernstige epidemie uitbreekt. Sinds de 21ste eeuw hebben we wereldwijd meerdere nieuwe epidemieën gekend. De vijf ergste daarvan zijn: Sars, Vogelgriep H5N1, Varkensgriep H1N1, Mers en Vogelgriep H7N9. We spreken wel van epidemieën, maar wat zijn dat precies? En hoe kunnen we de vijf ergste uit de recente geschiedenis vergelijken met het huidige coronavirus?



Wat is een epidemie?
“Een epidemie is een verschijnsel dat meestal in ongunstige zin optreedt in een kleiner of groter gebied van mens of dier. Het begrip wordt in het bijzonder gebruikt wanneer een ziekte in een grotere frequentie dan normaal voorkomt.” (Wikipedia, 2005). Wanneer ze in het nieuws over COVID-19 vertellen, gebruiken ze ook wel eens het woord pandemie. “Dit is een epidemie die zich over continenten verspreidt. Het wordt veroorzaakt door een ziekteverwekker die nog nooit of al een heel lange tijd niet meer gewoed heeft, waardoor er geen of een verminderde weerstand voor is.” (Wikipedia, 2005).

COVID-19 versus de vijf ergste epidemieën sinds de 21ste eeuw

(tabel: overzicht epidemieën)

Er zijn enkele opvallende zaken als we de tabel hierboven bekijken. Ten eerste zien we dat de symptomen van alle epidemieën vrij gelijklopend zijn. Koorts komt altijd voor en ook hoesten zien we bijna bij elke epidemie. Heel wat van de symptomen zijn gelijkaardig aan die van de elk jaar terugkerende seizoensgriep. Ten tweede valt het op dat het land van oorsprong nooit in Europa ligt en vier van de zes keer in China. Voor mij was het de eerste keer dat ik van het coronavirus hoorde, maar zoals u kan afleiden uit de tabel is het huidige COVID-19 reeds het 3de ernstige coronavirus sinds de 21ste eeuw. De andere epidemieën worden allemaal verwekt door een Influenza virus. Een ander opvallend element is dat er voor de coronavirussen tot nu toe nog geen vaccins op de markt zijn. Voor de Influenza virussen zijn er wel al vaccins ontwikkeld. Tot slot wil ik ook nog even stilstaan bij het aantal overlijdens. Deze liggen bij de vijf eerdere epidemieën telkens onder de 1000. Van COVID-19 is het aantal nog steeds aan het groeien. Momenteel (23/04/2020, 11.55 u) zijn er al 185 454  overlijdens vastgesteld, wat opvallend veel meer is dan de andere cijfers.

Als we willen dat het cijfer niet meer stijgt, is het belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen houden, dus: blijf in uw kot, was regelmatig u handen en bewaar anderhalve meter afstand van anderen.


Flatten the curve
Louise
24/04/2020, Kruisem 

Bronnen
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu . (2020). Influenza van dierlijke oorsprong richtlijnen . Geraadpleegd van RIVM
Zorg en Gezondheid Vlaanderen . (z.d.). SARS-virus: symptomen, behandeling, preventie. Geraadpleegd op 23 april 2020, van Zorg en Gezondheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . (z.d.). MERS-virus | RIVM. Geraadpleegd op 23 april 2020, van RIVM
Wikipedia-bijdragers. (2020c, 22 april). COVID-19. Geraadpleegd op 23 april 2020, van Wikipedia
Wikipedia-bijdragers. (2020c, 17 april). H7N9. Geraadpleegd op 23 april 2020, van Wikipedia
Wikipedia-bijdragers. (2020e, 23 april). Mexicaanse griep. Geraadpleegd op 23 april 2020, van Wikipedia
Wikipedia-bijdragers. (2020e, 22 april). Epidemie. Geraadpleegd op 23 april 2020, van Wikipedia


Reacties

Populaire posts van deze blog

Geboortegolf

#Anti-verveel-tip 1: DIY Tassel slinger

#Anti-verveel-tip 4: Back in shape